Kotitöitä lasten kanssa

Kiireiseen arkeen kuuluu tietenkin myös kotityöt. Suurimmaksi osaksi ne tietenkin kuuluvat vanhempien vastuulle, mutta yritän aina mahdollisuuksien mukaan ottaa lapsia mukaan kotitöihin. Aina kiireessä sitä ei huomaa lasta, vaan yrittää itse tehdä kaiken, koska silloin pääsee askareesta nopeammin. Mutta viikonloppuisin on helpompaa ottaa lapsi mukaan ja opettaa ja odottaa pienen ihmisen tekemistä. Eihän sen kuitenkaan niin pitäisi mennä ja pitäisikin ottaa itseäni niskasta kiinni. Kärsivällisyyttä, jos mitä tarvitaan.

Meillä lapset aika usein itse pyytävät, saisivatko tulla auttamaan. Joskus taas on hetkiä, että pyydän jotain lasta avuksi. Ja onpa meillä käynyt niinkin, että herään viikonloppuaamuna siihen, kun Pallero ja Tyllerö tyhjentävät tiskikonetta.

Meillä Tyllerö on ahkerin auttaja. Hän tykkää auttaa leipomisessa ja ruoanlaitossa ja siinä itse asiassa otan tosi usein lapsia mukaan. Lapset voivat riipiä salaattia, auttaa avustetusti kurkun pilkkomisessa tai vaikkapa voidella joulutortut. Tyllerön bravuureja ovat myös rahkan teko ja mikä olisikaan hauskempaa, kuin syödä itse tehtyä iltapalaa. Tyllerö myös tykkää tyhjentää tiskikonetta. Viimeksi Tyllerö halusi imuroida oman huoneensakin.

Vilperi taas on innostunut lumenluoja. Ja hän auttaa muutenkin kesäisissä ulkotöissä, kastelee kasvimaata ja pensaita.

Kaikki lapset auttavat lakanoiden vaihdossa, pesukoneen tyhjentämisessä ja pölyjen pyyhinnässä. Leluja kerätään vaihtelevalla menestyksellä. Yleensä jos keksin jonkun hauskan tavan kerätä lelut, ikäänkuin leikin, lelut kerätään innolla pois. Aika usein esimerkiksi legot kerätään nostureilla, kaivureilla ja kuorma-autoilla.
Meillä kierrätetään paljon. Meillä on omat roskikset biojätteelle, tavallisille roskille, muoville, paperille, pahville, lasille ja metallille. Lapset osaavat jo aika hyvin laittaa roskat oikeisiin paikkoihin ja kysyvät kyllä, jos eivät osaa.

Lasten kasvaessa pitää vain antaa enemmän ja enemmän vastuuta lapsille. Ja yrittää muistaa, että tärkeintä aina ei ole se lopputulos vaan yritys. Kehumalla, neuvomalla ja rohkaisemalla saamme aikaan reippaita pikkuapureita. Me emme ole vielä nähneet tarpeelliseksi maksaa lapsille taskurahaa, mutta ehkä sekin tulee eteen jossain vaiheessa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s