Ruotsin Luonnonhistoriallinen museo

Blogin lyhyeen hiljaiseloon on ollut kaksi erittäin pätevää syytä. Olen järjestellyt kovaa vauhtia Vilperin synttäreitä, jotka pidetään tällä viikolla, mutta olemme myös olleet matkoilla. Kävimme viiko sitten perheen kanssa päivä Tukholmassa-risteilyllä.

Käytimme Club One-pisteitä ja niillä saimmekin hieman normaalia paremman hytin, kivan Muumi-perhehytin. Hytti oli tavallista isompi, siihen olisi mahtunut kuusi henkeä nukkumaan, tai enemmänkin koska me aina laitamme alasängyt vierekkäin ja siinä nukkuu vähintään kolme ihmistä. Hytissä oli laminaattilattia, televisio ja jääkaappi, jonka virvokkeet kuuluivat hintaan. Sieltä löytyi limonadeja, kaksi olutta, vesiä ja lasten juhlajuoma.

Hytti oli sisustettu Muumi-aiheiseksi. Seinillä oli Muumien kuvia: Muumimamma, Pikku-Myy, Nuuskamuikkunen jne. Lisäksi verhot olivat puna-valkoraidalliset, joten ne näyttivät erehdyttävästi Muumimamman essulta. Ikkuna Promenade-kadulle on lasten mielestä aina kiva, vaikka emme me hytissä niin paljon edes olleet. Lisäksi Hattivatti-valaisin oli kiva lisä.

Olin jo etukäteen etsinyt netistä tietoa mihin mennä viettämään kuusituntinen Tukholmassa. Me olimme autolla liikkeellä, joten joku vähän kauempanakin oleva kohde kävisi. Junibacken ynnä muut on jo nähty, joten etsin meille jotain kivaa museota. Se löytyikin, joten kohteenamme oli Ruotsin Luonnonhistoriallinen museo, Naturhistoriska Riksmuseet.
Olimme juuri sopivasti museon aukeamishetkellä paikalla ja museohan oli ilmainen. Siitä jo pointsit kotiin. Ainoastaan pysäköinti maksoi jokusen euron.

Museossa oli monta erilaista näyttelyä: Diversity of Life, The Human Journey ja Fossils and Evolutions. Näissä oli esillä dinosauruksen luurankoja, mammutteja, esi-isiämme apinoista eteenpäin, perhosia, matoja, rapuja, ötököitä. Tiedot olivat ruotsiksi ja englanniksi ja monessa oli lisäksi tietokone, jossa sai testata itseään tai lukea lisätietoa. Jossain kohdissa harmitti, kun sanakirja olisi ollut tarpeen. Lapset tietenkin menivät hurjaa vauhtia ympäri ja innostuivat joka eläimestä suuresti. Yritykset saada heitä joihinkin valokuviin oli aika turhaa, ainakin kolmea lasta samaan aikaan. Meillä oli hyvin aikaa, joten annoimme heidän kierrellä omassa rauhassa ja itse lueskelimme nippelitietoa. Jossain kohdissa yritin saada esimerkiksi Vilperiä kiinnostumaan faktoista. Olin vakuuttunut jo alakerran näyttelyistä, todella paljon tietoa ja erityisesti katseltavaa. Ei vain muutamia hassuja eläimiä, vaan todellakin runsaasti asiaa.

Seuraavaksi tiemme jatkui Polar Regions- näyttelyyn. Tämä oli ollut kesän ajan remontissa ja oli avautunut juurikin uudelleen. Ja täällä oli se odotettu sinivalas. Tai ainakin oikea sinivalaan luuranko ja muutaman muunkin jättimäisen valaan luurangot. En tiedä ymmärsivätkö lapset täysin niiden suuruutta. Ehkäpä ”täytetty” oikean kokoinen sinivalas olisi kertonut enemmän kuin pelkkä luuranko. Täältä löytyi myös hylkeitä, pingviinejä, mursuja, jääkarhuja jne. Oli myös magneettitaulu, johon sai arvailla missä asustavat pingviinit tai hylkeet.

Minua raivostuttaa käydä lasten kanssa museoissa, joissa ei saa koskea mihinkään. Täällä oli onneksi ajateltu myös lapsia, siis koko museossa. Siellä täällä oli puisia eläimiä, joiden päälle lapset saivat kiivetä. Oli näitä tietokoneita ja joistain kuului ääniä tai sai kurkkia luukkujen alle. Oli suurennuslaseja, joilla sai tutkia pieniä ötököitä. Tai arvailla kasvien nimiä.

Pienen pieni näyttely oli myös matkamuistoihin tapettavista eläimistä. Saako alligaattoreista tehtyjä saappaita tai leopardin nahasta tehtyä takkia ostaa ja tuoda matkamuistona?

Alakerrassa oli myös Mission: Climate Eart-näyttely. Tälla sai tutustua maapallon liikkeeseen auringon ympäri pyörittämällä kiekkoa, jossa aurinko, maa ja kuu olivat. Sai tutustua tornadoihin, saasteiden vaikutukseen maapallon lämpötilan nousussa jne. Täällä näytettiin myös hieno lyhytelokuva tuulista, myrskyistä jne. Elokuvan aikana puhaltimista puhalsi kova tuuli, joka sai varsinkin Palleron hiukset lepattamaan. Hieno näyttely tämäkin, tosin hieman vaikea aihe lapsille, mutta sai minut ajattelemaan.

Sitten siirryimme ylempään kerrokseen. Täältä löytyivät Life in Water ja Swedish Nature-näyttelyt. Niissä saimme tustustua kaloihin, kaloihin ja taas vähän kaloihin. Tämä osio ei oikein innostanut meitä ketään. Ainoastaan peli, jossa näki kuinka paljon vettä esimerkiksi ananas, tomaatti, kurkku tai ihminen sisältää, kiinnosti. Ja Vilperi innostui 5 metriä pitkästä kalmarista. Sitten taas Ruotsalainen luonto-osio oli hieno. Täältä löytyivät hirvet, porot, karhut, ilvekset, sienet, kasvit jne. Oli pieni video metsäpaloista, sai arvuutella sieniä, opetella ääntelemään kuten hirvi ja mennä koppiin, jossa hyttyset inisivät. Täällä vietimme aika paljon aikaa ja lapset tykkäsivät.

Yläkerrassa oli myös valokuvanäyttely, jossa oli hienoja kuvia, mutta muuten ei meitä kiinnostanut. Aivan nurkassa oli interaktiivinen dinosaurus”elokuva”. Kun menit tarpeeksi lähelle ruutua, pääsit itsekin dinosaurusten maailmaan. Muut dinot olivat lempeitä, mutta kun T-Rex ilmaantui, kannatti lähteä pakoon.

Viimeiseksi jätimme The Human Animal-näyttelyn. Tämä oli kuin Heureka. Sai kokeilla ja testata itse. Kuinka pitkälle jaksamme hypätä, kuinka kauan roikkua tangossa, miten sisäelimet olivat ihmisen sisällä, miten pupillit reagoivat valoon, missä on ihmisen lämpimin kohta, kuinka vauva kasvaa naisen sisällä, kuinka nopeasti hiiren tai sinivalaan sydän lyö, mikä on reaktioaikasi jne. Voitte kuvitella, että täällä kokeilimme aivan kaikkea. Tässä tietenkin tarvittiin meidän aikuisten apua ohjeiden lukemiseen. Monta asiaa oli itsekin kiva testata.

Lopuksi kurkkasimme vielä Treasures from the Earth´s Interior-näyttelyyn, jossa oli esillä mineraaleja ynnä muita. Tämä ei enää jaksanut innostaa, vaan suuntasimme syömään.

Museossa oli myös Cosmonova-elokuvateatteri, joka olisi ollut maksullinen. Harkitsin tätä Vilperin kanssa, mutta elokuvat olisivat kestäneet joko 20 tai 40 minuuttia, joten päätimme jättää sen väliin. Sen sijaan lähdimme autolle. Koska meillä oli vielä aikaa ennen laivalle lähtemistä, päätimme kipaista Tukholman Disney Storen kautta. Mies jäi autolle, sillä Pallero oli juuri nukahtanut. Minä taas kävin isompien lasten kanssa katselemassa. Emme ostaneet mitään, sillä hinnat olivat aika suolaiset. Katselimme tovin, ihastelimme ja lapset leikkivät hetken. Ja juuri kun olimme lähdössä takaisin, lapset pääsivät Star Wars-hahmojen kanssa samaan kuvaan.

Museo oli upea elämys, itse rakennus oli hieno ja arvokas. Suosittelen ehdottomasti siellä käymistä. Me saimme siellä kulumaan nelisen tuntia. Elokuvateatterin kanssa kuluisi vielä enemmän.

Laivalta jäi päällimmäisenä mieleen Harri Hylje, Muumit, lasten discot ja kasvomaalaukset.

Jos vielä jaksatte, loppuun todella kattava valokuvapläjäys.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s