Ei gluteenia – Vatsa kiittää

done (16)

done (25)

done (1)

Olen varmaan jo useaan kertaan luvannut kertoa teille ruokavaliostani.

Noin 12 vuotta sitten huomasin voivani todella huonosti, mahaan sattui ja olo olo heikko. En pystynyt harrastamaan mitään liikuntaa, kun tuntui että pyörryn heti. Iltaisin vain makasin sohvalla ja oksetti. Maha oli aivan sekaisin. Lopulta tilanteeni oli niin huono, että juuri mikään ruoka ei pysynyt sisällä ja sai aikaan todella heikon olon. Kävin lääkärissä ja erilaisissa testeissä, mitään ei kuitenkaan löytynyt. Minulle tehtiin keliakiatestit, vilja-allergiatestit, laktoositestit ynnä muut. Lopulta menin erikoislääkärin luo, jonka kanssa lähdettiin aivan perusteista. Ruokavalioni tiputettiin aivan minimiin, todella tarkkojen ohjeiden perusteella söin vain muutamia ainesosia ja annettiin mahan rauhoittua. Sitten pikkuhiljaa alettiin lisäämään tuotteita, vältellen kuitenkin viljoja ynnä muita. Oikeasti vietin aikani kaupassa tutkien ruoka-aineluetteloita. Nykyään se on jo tuttu tapa tarkistaa mitä kaikkea tuote sisältää. Yleensä sokeria ja paljon erilaisia väri- ja lisäaineita.

Pikkuhiljaa mahani rauhoittui, mutta ruokavalioni muuttui. En ole keliaatikko, en vilja-allerginen, mutta olen viljayliherkkä. Välttelen suurissa määrin viljoja, riisiä ja perunaa sekä sokeria. En käytä gluteenittomia tuotteita juuri lainkaan, vaan korvaan viljoja manteleilla ja kookoksella. Välillä olen ruokailuissani todella tarkka ja sanon ei kaikelle ”pahalle”, toisinaan taas syön kakunpalan, ranskalaisia ym. Yleensä juhlissa en halua vaivata emäntää, vaan syön mitä pystyn. Gluteenittomista tuotteista käytän oikeastaan vain kaurahiutaleita.

Mitä oireita minulle sitten tulee holtittomuudesta? Maha kipeäksi, finnejä ja suupielet täyteen ihottumaa, joka ei meinaa parantua millään. Väsymystä ja heikkoa oloa. Välillä olen todella herkillä ja pienikin lipsahdus tuo oireet ja toisinaan taas siedän enemmänkin. Esimerkiksi  Tyllerön raskausaikana en sietänyt mitään, vaan kuljin kylillä naama ruvella puolet raskausajasta.

Yleensä minulta kysytään mitä sitten voin syödä, kun en syö leipää? Syön jogurtteja, kananmunaa, lihaa, kalaa, kasviksia, juureksia, hedelmiäkin. Pähkinöitä, kvinoaa, kookosta öljynä, sokerina ja jauheena, siemeniä. Nykyään on niin paljon ohjeita ja herkkuja mitä voi tehdä, että en edes kaipaa vanhaan elämääni. Hieman enemmän vaivaahan tämä vie, sillä muut syövät tavallusta ruokaa. On siis kehiteltävä itselle samoista ruoista omat versiot. Tosin meillä syödään paljon salaatteja, sosekeittoja ja kasviksia muutenkin.

Ja nyt tätä kirjoittaessa omatuntoni soimaa pahasti, olen nimittäin viime aikoina ollut tien penkalla enemmän kuin tiellä. Hyi minua… Pistän senkin väsymyksen piikkiin.

WP_20150727_19_13_17_Pro

WP_20150728_16_54_05_Pro

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s