Joulu risteillen

Pitkästä aikaa meidän normaaleja kuulumisia! Kuten jo kerroinkin, vietimme tämän joulun Silja Linen jouluristeilyllä. Lähdimme jo 23.päivä matkaan ja saimme nauttia kahden päivän ajan ihanista jouluherkuista ja rennosta tunnelmasta ilman stressiä. Mutta pitemmittä puheitta, kerron teille miten matkamme meni.

DSC_0636

DSC_0638

DSC_0645

DSC_0654

DSC_0682

Lapset odottivat innolla matkaa. Koko alkuviikko oli päiväkodissa puhuttu laivamatkasta ja kun lähtöpäivä koitti, oli meillä kolme todella innokasta matkaajaa. Vilperi ehkä eniten odotti matkaa ja varsinkin sitä, että menisimme autolla laivaan sisälle. Otimme auton matkaan, sillä se oli kaikista järkevin tapa pysäköidä auto kahdeksi päiväksi ja samalla niin helppo tapa mennä lasten kanssa laivaan sisälle; ei pitkiä käytäviä, ruuhkaa, kirmaavia lapsia ja painavia matkalaukkuja. Tällä jouluristeilyllä autoa ei saanut ulos Tukholmassa, mutta ei meillä edes ollut tarvetta sille.

Kun pääsimme sisälle hyttiin, oli se toinen ihmetyksen aihe lapsille. Meillä nimittäin oli Promenade-hytti varattuna. Lapsille se oli iso elämys, vaikka meille vanhemmille pettymys. Hytti ei suinkaan ollut Promenaden kohdalla, vaan toisiksi viimeinen laivan peräpäässä ja alapuolella sijaitsi ravintola. Näkyvyys promenadelle oli huono, tosin merelle nähtiin hyvin. Itse olin ajatellut, että ikkunasta olisi voinut katsella ihmisten vilskettä hytissä ollessa. No, emme me tosin hytissä paljon yötä lukuunottamatta olleet.

Matkan hintaan kuului illallinen Grande Puffetissa sekä aatonaattona että jouluaattona sekä aamiaiset kahtena aamuna. Olimme varanneet pöydän ensimmäiseen kattaukseen, joten lähdimme heti ruokailemaan. Aivan ihania jouluruokia oli tarjolla, varmasti jokaiseen makuun löytyi jotakin. Kylmiä alkuruokia; kaloja, leikkeleitä, perinteiset laatikot ja kalat, kinkut, pyörykät ynnä muut. Rosollit, salaatit. Lisäksi pienen pieniä jälkiruokia ainakin 15 erilaista. Oli juustoja ja viiniä. En edes pysty muistamaan kaikkia ruokalajeja, niitä oli siis runsaasti! Lapsille oli erikseen nakkeja, lihapullia, kanaa ja ranskalaisia sekä lättyjä, vohveleita ja jäätelöä. Olisihan siinä voinut istua iltaa ja nauttia ruoista vaikka kuinka kauan, mutta lapsilla oli jo kova kiire leikkimään.

Ja voi sitä riemua, kun Pallero pääsi pallomereen. Sieltä häntä ei sitten pois saanutkaan vähään aikaan. Pienemmille lapsille tarkoitettu pallomeri oli juuri sopiva hänelle ja hän laski liukumäkeä yhä uudelleen ja uudelleen. Välillä hän piiloutui täysin pallojen sekaan ja hypähti sieltä esille silmät loistaen. Isommat lapset tykkäsivät legoista, värittämisestä ja isommasta pallomerestä jossa sai myös kiipeillä. Välillä Vilperi istui katsomassa uusinta Kätyrit-leffaa, jota hän ei ollut vielä nähnyt. Todella paljon oli lapsille järjestetty ohjelmaa, vähän väliä Silja Landissa kävi Pikkumyy, Muumimamma, Muumipeikko tai Harri Hylje lapsia tervehtimässä ja monet lapset heitä kävivätkin halailemassa. Pallero ihastui täysin Harri Hylkeeseen, jota toisti: ”Halli, Halli, Halli!”. Olihan hänelle sitten ostettava oma Harri-pehmolelu muistoksi reissusta.

DSC_0656

DSC_0673

DSC_0675

DSC_0676

DSC_0677

DSC_0678

Kävin vielä illan päätteeksi Tyllerön ja Palleron kanssa Muumidiscossa, jossa Pallerokin tanssi kuin vanha tekijä. Tylleröä vähän ujostutti aluksi Muumit, mutta kävi muutamaan kertaan koskemassa Muumia peppuun. Lopulta hän oli aivan haltioissaan kun pääsi viimeiseen tanssiin Muumipeikon kanssa.

Ensimmäisenä iltana lapsia oli kovin vaikea saada nukkumaan, sillä suurin jännitys laukesi ja iltatoimet menivät yhdeksi hekottamiseksi. Äitiä taas vaivasi jonkinmoinen huonovointisuus, sillä laiva keikutti aika paljon. Yhdessä sitten pötköttelimme alasängyissä ja keksimme iltasatuja eläimistä. Vielä lopuksi Vilperiä mietitytti, jos laiva törmää yön aikana vuoreen tai jos sen moottori menee rikki.

Aamulla heräsimme jouluaattoon. Aamupala oli myöskin runsas, riisipuuroineen kaikkineen. Sen jälkeen vietimme taas aikaamme, missäs muuallakaan kuin lasten Silja Landissa. Moni perhe lähti Tukholmaan viettämään päivää, mutta me emme. Ajattelimme, että eipä siellä kovin moni paikka olisi edes auki. Jos olisin ollut yksin matkassa, toki sinne olisin lähtenyt kiertelemään, mutta lasten kanssa vietimme rennon päivän laivalla. Saimme vuorotellen miehen kanssa kierreltyä Tax-Freessä ja lapset leikkivät. Isommat lapset osallistuivat värityskilpailuunkin, josta sitten voittivat palkinnot. He pääsivät halaamaan Harri Hylkeen ja saivat pienet puuhapaketit palkinnoiksi. Vilperi oli aivan täpinöissään, kun hänen nimensä mainittiin.

Iltapäivällä lapsille oli järjestetty piparkakkujen leivontaa. Jokainen lapsi sai pienen palan taikinaa, josta sitten leivottiin piparit ja paiston jälkeen ne sai vielä koristella. Lopuksi piparit sai ottaa mukaansa. Myös aikuisia oli muistettu ja Promenadilla tarjoiltiin glögiä ja pipareita. Muutenhan emme ns. aikuisten ohjelmiin osallistuneet, joten Midnight Showt jäivät meiltä väliin.

DSC_0690

DSC_0698

DSC_0720

DSC_0729

DSC_0731

DSC_0736

Illan kohokohdaksi muodostui tietenkin Joulupukin tapaaminen. Aluksi ohjelmassa oli kuusten koristelua ja laululeikkejä. Myöhästyimme tästä kuitenkin hieman, enkä edes usko että meidän lapset lavalle olisivat menneet. Silja Linen puolesta lapset saivat tonttulakit, ilmapalloja, karkkia ja tarrat. Jokaiselle lapselle olisi saanut viedä lisäksi oman paketin, jonka joulupukki sitten jakoi. Ajattelimme kuitenkin laivan olevan täynnä lapsia ja jakotilaisuus kestäisi. Kävimme siis vain tervehtimässä pukkia ja kerroimme lapsille, että Joulupukki oli jättänyt heidän lahjansa hyttiin. Enpä ole nähnyt lasten menevän koskaan niin reippaasti hytille. Lahjapaperit lentelivät, kun lapset innosta kiljuen availivat paketteja. Aluksi Vilperille tuli suru puseroon, kun hän ei saanutkaan toivomaansa legopakettia. Meillähän oli vielä kotona odottamassa loput lahjat, mutta emme tietenkään halunneet paljastaa sitä lapsille. Hetken päästä suru oli unohdettu ja lapset saivat leikkiä hetken aikaa leluillaan.

Joulupäivänä laiva saapui satamaan vasta kello 14, joten vielä oli hyvin aikaa tehdä viime hetken ostoksia. Meillä vanhemmilla alkoi olla jo hieman matkaväsymystä, mutta lapset jaksoivat vielä. Tänään isommat lapset ottivat kasvomaalaukset: Vilperi Angry Birdsin ja Tyllerö Dinosauruksen. Edellisenä päivänä he ottivat delfiinin ja hämähäkin. Söimme vielä hieman välipalaa ennen kuin suuntasimme kohti autoa. Kotimatkalla oli kovin hiljaista porukkaa takapenkillä.

DSC_0752

DSC_0664

DSC_0749

Vielä kotona vietimme joulua, kun lapset avasivat loput Joulupukin jättämät lahjat. Kivoja lahjoja tuli: paljon puuhattavaa, väritettävää ja koottavaa sekä vaatteita. Ehdottomasti rento, huoleton ja kiireetön joulun vietto. Ei kovin perinteinen kuitenkaan, itse jäin kaipaamaan Joulurauhan julistusta, Paavin Joulutervehdystä ja lunta. Mutta suosittelen kokeilemaan, jos perinteet eivät ole tiukassa oman joulun vietossa. Kun kysyin lapsilta, mikä oli kivointa; Tyllerön mielestä oli Harri Hylje ja syöminen, Vilperi taas tykkäsi laivaan autolla ajamisesta ja Joulupukista. Pallero tykkäsi Hallista!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s