Sokeria, lisää sokeria

DSC_0033

En ole täydellinen äiti, enkä sitä pyrikään olemaan. Eräässä asiassa koen kuitenkin olevani erittäin huono äiti. Olen ollut joskus todella tarkka mitä lapset syövät, mutta niistä ajoista on (valitettavasti) lipsuttu. Syntyi kolmas lapsi, joka nukkuikin huonosti. Tämä äiti oli väsynyt eikä aina jaksanut panostaa ruoan laatuun, tärkeintä kai oli, että lapset saivat ruokaa. On isä, joka ei ole niin tarkka näissä asioissa. Itse olen tullut tarkaksi sen takia, että olen itse voinut aikoinani todella huonosti syötyäni ”huonoa” ruokaa vaikka allergioita ei ole todettu. Välttelen viljoja ja ylimääräistä sokeria ja haluaisin vältellä niitä lapsillakin. On kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat hemmotella lapsiamme (ja tietyssä määrin se onkin hyväksyttävää.) Mutta eniten syytän siis itseäni.

Joten meidän perheessä päätettiin viime viikolla, että karkkilakko alkaa N-Y-T-nyt!. Ylimääräisiä sokereita vältellään ja muutenkin pyrimme katsomaan mitä syömme. Päävastuuhan on minulla, koska minä käyn kaupassa ja valmistan ruoan melkein aina. Mutta miehen vastuulla on se, että hän pysyy poissa karkkikaapilta eikä anna lapsille herkkuja jos ei erikseen niin sovita.

Olemme jo aikoinamme siirtyneet lihoissa ja kanoissa marinadittomiin vaihtoehtoihin. Maustamme lihamme itse, sillä marinadeissa on ylimääräista sokeria ja lisäaineita. Mieheni kanssa käytämme maustamattomia jogurtteja ja nyt lapsetkin saavat siirtyä niihin. Kun Pallerokin on lopettanut puuron syönnin eikä vielä oikein leipää syö (vaikka sekään ei ole paras vaihtoehto), jogurtit ovat olleet aamu- ja iltapaloina hedelmien lisäksi. Nyt kuitenkin ajattelin, että voisimme alkaa tehdä jogurtit itse, siis lisäämällä maustamattomaan marjoja ynnä muita. Lisäksi smoothiet maistuvat lapsille hyvin ja niistähän voi tehdä vaikka mitä variaatioita. Ja kun pillillä saa juoda, se maistuu!

WP_20150727_19_13_13_Pro

WP_20150727_19_13_17_Pro

Emme syö kovinkaan paljon valmisruokia, koen aina todella huonoa omaatuntoa jos täytyy käyttää valmisruokaa. Leivissä pyrimme ostamaan kauraleipää. Vehnähöttöjä meillä ei syödä ja rukiista tulee mahavaivoja. Leivon myös itse sämpylöitä. Lisäksi lupaan vielä lisätä salaattien ja kasvisten määrää ruoassa. Salaattihan on lasten yksi herkuista! Kun vaan itse oppisi tekemään monipuolisempia salaatteja.

Herkkuina meillä syödään tästä lähin rusinoita tai pähkinöitä. Myös kesällä vesimeloni ja marjat ovat hyvä vaihtoehto.

Aivan ehdoton en halua olla. Jos menemme kyläilemään, saavat lapset syödä kakkua (kuten viime sunnuntaina). Mutta kohtuuden nimissä sekin.

Ja nyt varmaan mietitte, että miksi juuri nyt? Olen huomannut lapsissa pitkän ajan myötä, miten sokeri vaikuttaa heihin. Heistä tulee kiukkuisia ja kärttyisiä, keskittymiskyky vähenee. Ja toivon tietenkin, että heidän makeanhimonsa vähenisi. Lisäksi ajattelen jo tulevaa syksyä ja flunssakautta. Toivoisin tämän auttavan myös vastustuskykyyn.

Eihän meidän tilanne mikään huono ole. Mutta kun lisättyä sokeria lisätään joka paikkaan, tulee meidän kaikkien kiinnittää huomiota siihen asiaan. Kurkatkaapa seuraavalla kerralla kaupassa käydessänne tarkemmin niitä tuoteselosteita. Saatatte yllättyä! Haastan teidätkin kaikki mukaan vähentämään sokerinkäyttöä!

WP_20150728_16_35_31_Pro

WP_20150728_16_54_05_Pro

Mitä sitten söimme viime viikolla? Tässä muutamia esimerkkejä: kanasalaattia (tämä oli meillä retkieväänä), tonnikala-munasalaattia (tämän Vilperi kehui moneen kertaan maasta taivaaseen), porkkanakeittoa (joka on lasten herkkua), kalakeittoa, kana-kasvisgrillivartaita. Hedelmiä, marjoja. Eräänä iltana tein iltapalaksi kasvisdippilautasen. Aamuisin lapset ovat syöneet joko leipää tai smoothieta. Myös ihan maustamaton jogurtti persikanpalojen kanssa on uponnut. Tai banaani- ja omenasiivuja. Pähkinöitä on napsittu makean nälkään! Ja kun tein porkkanakeittoa, lapset kävivät napsimassa porkkananpaloja minkä kerkesivät. Bataatti uppoaa myös lapsille perunan korvikkeena. Ja yleensä ottaen teen keitot niin, että kasviksia on paljon, perunaa vähän. Perusruokaa siltikin eikä mitään ihmeellisyyksiä. Viikonloppuna herkuttelimme. Ostin vaniljajäätelöä ja tuoreita mansikoita sen kanssa.

Miltäs kuulostaa?

WP_20150802_17_44_09_Pro

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s