Lue lapselle

Kauhistuin jokunen aika sitten, kun luin uutisen että neuvoloissa on jouduttu vaihtamaan lasten neurologista kehitystä arvioivaa kuvaa, koska nykylapset eivät enää tunnista maatilan eläimiä. Vanhassa kuvassa seikkailivat muun muassa possu, lehmä ja kana. Uudessa kuvassa taas joukko lapsia leikkii pihalla kaupunkiympäristössä.

DSC_0070

DSC_0263

WP_20150503_19_27_18_Pro

Aihe koskee itseäni suuresti, sillä Palleron kanssa eletään tällä hetkellä aikaa jolloin sanoja alkaa tulla. Meillä siis luetaan kirjoja ja opitaan niiden avulla sanoja. Meillä on olohuoneessa kirjalaatikko, jossa sijaitsevat ensikirjat eli kuvakirjat. Päivämme kuluvat suurinpiirtein niin, että luemme Palleron kanssa jokaisen kirjan useaan kertaan. Pallero valitsee kirjan, tuo sen luokseni ja peruuttaa syliin. Kun kirja on käyty läpi, haetaan seuraava kirja ja seuraava. Pallero selailee myös itse kirjoja.

Nämä ensikirjat ovat kolmella lapsella paljon luettuja ja ovat jo sen näköisiäkin. Pikkuhiljaa niitä saa heitellä pois tai teippailla sivuja. Olenkin yrittänyt valita meille sellaisia kirjoja, joita jaksan itse lukea. Sillä kun luet samaa autokirjaa, joka sisältää kuvia punaisesta rekasta, sinisestä rekasta, säiliörekasta tai tukkirekasta, alat kyllästyä. Pallero osoitaa kirjan jokaista kuvaa, joten aika tylsää on, jos sanot: rekka, rekka, rekka, rekka, rekka…. Parhaimpia ovat omasta mielestäni sellaiset, joissa on vähän tekstiä ja paljon selkeitä kuvia. Kuvia eläimistä, hedelmistä, väreistä jne. Näinhän se lapsi oppii mikä on mikin.

Tällä hetkellä Pallero sanoo pallo, nalle, kirja, pappa, mamma, että (vettä), kello, kiitti, heippa, hiiri jne. Kun luemme kirjaa, hän osoittaa kuvaa ja sanoo ymmmm, paitsi autot ovat brmmmmm. Sitten kerron hänelle mikä kuva on kysessä. (Ja eläinten kohdalla kerrotaan tietenkin, että kissa sanoo miau ja possu röh röh.) Kovasti yritän kysellä myös missä on nalle, missä aurinko jne. Meillä siis luetaan hyvin kattavasti kuvakirjoja ja pikkuhiljaa siirrytään muihin kirjoihin.

DSC_0036

DSC_0035

Tyllerön ja Vilperin kanssa pyrimme lukemaan joka ilta iltasadun. Kirjoja meiltä löytyy jonkin verran, mutta lisäksi lainaamme kirjastosta aika usein lisää. Meillä lapset ovat kiinnostuneet erityisesti kirjoista, joissa kuvat ovat pääosassa, ei niinkään teksti. Esimerkiksi Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjat tai Richard Scarryn Touhula-kirjat ovat sellaisia. Keskustelemme paljon mitä kuvissa tapahtuu ja yleisimmät kysymykset ovatkin mikä tämä on, miksi tai miten? Ja kuten olen jo kertonutkin, Vilperi on kiinnostunut avaruus-, dinosaurus- ja ihmiskirjoista, kirjoista joissa on teknisiä tietoja ja faktoja. Löytyy meiltä perinteisiä satukirjojakin, mutta kun lapset saavat itse valita iltasatukirjansa, harvoin he niitä valitsevat.

Meillä katsellaan myös silloin tällöin televisiosta erilaisia dokumentteja. Juurikin jokunen viikko sitten lapset katselivat isänsä kanssa sademetsistä kertovaa luontodokumenttia aivan innoissaan. Vilperi on niin innokas, että kyselee koko ajan ohjelmasta eikä malttaisi millään kuunnella selostusta. En tiedä onko lapsilla yleensä hyvä muisti, mutta Vilperi muistaa kyllä tarkkaan kuulemansa asiat.

Itse olen ollut nuorena kova lukemaan. Olisin vieläkin, jos vain aikaa olisi. Olen siis todella iloinen, että lapsia kiinnostaa kirjallisuus ja heillä on halu oppia ja etsiä tietoa. Joten, kun meidän lapsilta kysytään (neuvolassa tai muuten vain), he tietävät mikä on lehmä, minkä näköinen on possu ja mitä kukko sanoo. He tietävät myös mikä on mangusti tai merihevonen. He tietävät mikä on planeetta ja missä sijaitsee tärykalvo. He tietävät miten suolisto toimii ja mistä maito tulee.

Luethan sinäkin lapsillesi sen sijaan, että antaisit hänelle kännykän tai tabletin käteen?

DSC_0049

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s