Matkalla Taaperon kanssa; Rooma osa 2

Tässä tulee toinen osa koskien Roomaa. Mitäs tykkäsitte ensimmäisestä osasta? Sen voit käydä lukemassa täältä.

PicMonkey Collage8

Näkymät Pietarinkirkon kupolista ja sinne johtavat portaat

Pietarinkirkko kaikkine upeuksineen on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Täältä itse olen löytänyt jokainen kerta jotain uutta. Kupolissa kannattaa ehdottomasti käydä jos siihen vain on mahdollisuus. Portaita on paljon, noin 550 askelta alhaalta asti tai hissi + 320 askelta. Portaat kapenevat loppua kohden ja viimeiset portaat ovat kyllä jo kapeat (katso ylläolevia kuvia). Välillä on pieniä levähdyspaikkoja tai oikeastaan levennyksiä, kyllä siinä itsekin muutamassa kohdassa piti pysähtyä vetämään happea. Mutta kun olet päässyt ylös asti, maisemat ovat upeat! Aurinkoisena päivänä ylhäällä voisi viettää tovin jos toisenkin ihaillen Roomaa. Viimeksi innostuin tästä liikuntamuodosta niin, että kävin kupolissa kahtena eri päivänä (toisena päivänä alhaalta asti!). Matkalla ylös on mahdollisuus pysähtyä katsomaan verkkojen läpi kirkon kupolia sisältäpäin, siellä vasta huomaat miten isosta kirkosta on kyse. Vaikka itse Pietarinkirkkoon pääsee ilmaiseksi, kupoliin joutui maksamaan muutaman euron. Hissimatka kattotasanteelle maksoi hieman lisää. Kattotasanteella on vessat ja pieni kahvila. Itse tasanteelta ei juurikaan näe maisemia.

 

PicMonkey Collage9

Pietarinkirkon julkisivu ja aukio. Paavin tervehdys.

Pietarinkirkko on hyvin suosittu kohde Roomassa. Varsinkin niinä päivinä kun Paavi antaa siunauksensa kansalle, kirkon edessä oleva aukio täyttyy nopeasti. Sisälle Pietarinkirkkoon mennessä tulee jonoa helposti, sillä sinne täytyy kulkea metallinpaljastimien läpi. Tänne kannattaakin tulla aamulla tai ainakin muuna päivänä kuin sunnuntaina. Kuten jo aikaisemmin kerroin, kirkkoon sisälle ei saa mennä rattaiden kanssa. Vessojen ja naulakoiden luona on vartioitu ratasparkki. Myös täällä kiinnitetään huomiota vaatetukseen, itse asiassa siitä mainitaan melkeinpä jokaiselle vähäpukeiselle turistille.

Paavi järjestää aukiolla oleville kansalaisille Angelus-rukouksen jokaisena sunnuntaina kello 12, jos vain Paavi itse on paikalla Vatikaanissa. Kannattaa jäädä kuuntelemaan, vaikka me emme mitään rukouksesta ymmärtäneetkään. Toisella kerralla, elokuussa, paavi oli vielä kesäasunnollaan. Hän piti siunauksensa sieltä käsin, mutta sieltä oli suora videoyhteys Roomaan, joten aukiolta pystyi seuraamaan silti siunauksen screenien avulla. Keskiviikkoisin on lisäksi mahdollisuus päästä Paavin audienssille, tämä on ilmainen, mutta sinne on varattava erikseen liput.

Muistattehan, että Vatikaani on oma valtionsa. Me lähetimme postikorttimme Vatikaanin puolelta, joten niihin sai Vatikaanin leimat ja postimerkit.

 

PicMonkey Collage10

Tästä upeasta 23000m2 kokoisesta kirkosta voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon. Samoin sieltä voisi ottaa valokuvia vaikka kuinka paljon. Jokainen saa kuitenkin itse mennä ja kokea kaiken itse. Kuvat eivät tuo tätä upeaa kirkkoa oikeuksiinsa. Vaikka ei olisi lainkaan uskonnollinen ihminen, jo rakennuksena, arkkitehtuurisesti sekä taiteellisesti, tämä on upea kokemus. Kirkko on mielettömän iso ja myös täällä saa katsella niskat vääränään kattoja ja upeita maalauksia. Me olemme olleet täällä silloin, kun siellä järjestetään ns. normaali jumalanpalvelus sekä olemme olleet seuraamassa sivusta myös ristiäisiä. Tietääkseni myös paavien hautapaikkaan ja muihin erikoisempiin paikkoihin pääsee tutustumaan jos haluaa. Kannattaa ottaa selvää, jos sellaiset kiinnostavat.

 

PicMonkey Collage11

PicMonkey Collage12

PicMonkey Collage13

Vatikaanin museot

Vatikaanin museoita suosittelen ihmiselle joka on kiinnostunut taiteista. Kuten Wikipedian sivuillakin sanotaan: ” Vatikaanin museot on yksi maailman suurimmista ja arvokkaimmista taidekokoelmista”. Museot kokoontuvat useista eri alueista ja koko museoiden läpi kulkee ns. reitti. Tätä ei tietenkään ole pakko noudattaa. Museoissa saisi kulumaan valtavasti aikaa, jos haluaisi tutustua rauhassa jokaiseen taideteokseen. Itselleni museoiden kohokohta oli Sikstuksen kappeli. Täällä ei saanut ottaa lainkaan valokuvia ja hiljaisuutta vaadittiin, onhan tämä heille hyvin pyhä paikka. Juuri kun itse olimme täällä, alkoi Vilperi itkeä väsymystään ja meidän piti liueta paikalta nopeasti. Tämä jäi harmittamaan itseäni, sillä olisin halunnut käyttää hetken Michelangelon luomuksien tutkimiseen. Tänne on siis päästävä joskus uudelleen. Museoiden ulkopuolella liikkuu paljon oppaita, jotka tarjoavat palveluksiaan. Myös tänne kertyy nopeasti pitkät jonot, joten kannattaa olla aikaisin liikkeellä. Rattailla pääsee jonon ohi sisään, mutta sisällä tietyissä paikoissa on portaita, jotka ovat hankalia rattaiden kanssa.

 

PicMonkey Collage5

Itse olemme varanneet lentoliput ja hotellin aina erikseen. Jokaisella kerralla olemme olleet eri hotellissa, mutta aina olemme olleet tyytyväisiä. Meidän hotellimme ovat sijainneet lähellä Vatikaania, Pratin alueella. Yleensä ottaen hotellien aamiaiset ovat leipää, croisantteja ja kahvia. Minulle se on tuottanut tuskaa, sillä yritän vältellä viljoja. Onneksi huoneissa on minijääkaapit joihin voi ostaa jotain syötävää. Lennot olemme ottaneet Finnairilta, kun mukana on pieniä lapsia, olen kokenut sen itselleni turvallisimmaksi vaihtoehdoksi. Lennot ovat olleet myös suoria lentoja ja kellonajat suotuisia. Aamulla perille, illalla pois.

 

PicMonkey Collage4

DSC_0376

Tuliaisina olemme ostaneet Roomasta tietenkin kenkiä ja vaatteita. Ja ehdottomasti yksi meidän suosikkimme on ollut nämä puiset ovikyltit. Kaupan nimi on Wood and Fantasy ja se sijaitsee lähellä Piazza Navonaa. Kaupassa myydään leluja, lähinnä puisia. Nämä kyltit ovat ns. tee se itse-kylttejä. Valitset oikean kokoisen ja värisen pohjan, siihen kirjaimet ja koristeet. Kirjaimet ovat pimeässä loistavia. Sitten vain pyydän, että tiskillä ne liimataan kohdilleen. Aivan ihana pieni kauppa. Meiltä puuttuu vielä Pallerolta oma kyltti. Toinen kauppa taaperon vanhemmalle on tietenkin Disney Store. Aivan ihania, mutta ehkäpä pienellä Disney-lisällä varustettuja vaatteita ja tavaroita. Mutta Roomasta löytyy kyllä kauppoja joka lähtöön ja mielenkiinnon kohteeseen.

Itse suosittelen ainakin ensimmäisellä kerralla Rooma-passia. Sillä pääsee tiettyihin museoihin ja nähtävyyksiin sisään ilmaiseksi, osassa jopa jonon ohi. Lisäksi sillä pystyy kulkemaan julkisilla kulkuneuvoilla.

——–

Jos (kun) me vielä menisimme Roomaan, olisi hauskaa mennä koko perheen voimalla. Meiltä on jäänyt kokonaan näkemättä se Rooma, joka kiinnostaa alle kouluikäisiä. Puistot, eläintarhat ynnä muut. Eiköhän ne museot, kirkot ja muut pakolliset nähtävyydet ole jo nähty.

Saitteko hyvän kuvan Roomasta? Vastaan toki mielelläni kysymyksiin, jos vain osaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s