Miten puhua lapsen kanssa kuolemasta?

Joskus elämässä tulee eteen hetkiä, kun joudutaan kohtaamaan surua, kuolemaa ja ikävää. Meille se hetki tuli jokunen aika sitten, kun eräs läheisemme menehtyi.
Emme ole aikaisemmin kovinkaan paljon jutelleet lasten kanssa kuolemasta, mutta nyt ajattelin että ainakin Vilperin kanssa voisin hieman keskustella. Henkilö, jota suremme, ei ollut lapsille kovin tuttu. Ovat he joskus tavanneet, mutta eivät sillä tavalla muista kenestä puhumme. Lapsien isovanhemmista yksi on kuollut, mutta hän ei edes ehtinyt koskaan näkemään lapsiamme. Joten tämä on outo tilanne lapsille, kuin myös hautajaiset johon olemme menossa.

Meillä, ainakin minä, näytän tunteeni herkästi. Jos jokin asia itkettää, niin itken, mutta selitän myös lapsille että äidillä on nyt hieman paha mieli eikä tämä johdu teistä. Meillä näytetään myös iloiset tunteet: halataan paljon, pusutellaan ja sanotaan joka päivä ”Minä rakastan sinua!” Lapset näkevät myös meidän aikuisten halaavan. Pyrin siihen lasten kanssa, että oli kyseessä mikä tahansa tunne, se päästetään pihalle eikä jätetä sisälle patoutumaan. Yritän myös aina kysellä lapsilta tai yritämme yhdessä pohtia mistä väsymys, kiukku tai paha mieli voisi johtua.

Kuten siis kerroin, lasten toinen vaari on kuollut jo vuosia sitten. Olemme tähän asti kertoneet, että vaari on taivaassa. Tämä tieto on toistaiseksi riittänyt Vilperille, sitten jos hän haluaa joskus tietää enemmän, kerromme hänelle vaarista. Kuvia olemmekin jo näyttäneet. Joskus Vilperi esimerkiksi lennättäessään paperilennokkia voi todeta sen lentävän korkeuksiin vaarin luo (tai muidenkin kuolleiden luo).

Kerroin Vilperille että äidin eräs sukulainen on kuollut. Kysyin mitä hänen mielestään tarkoittaa kun ihminen kuolee? Vilperin oli kovin vaikea ymmärtää sitä, että ihminen lähtee luotamme silloin lopullisesti. Hänen mielestään ambulanssi vain hakee kaikki ja parantaa ihmisen kuin ihmisen, jos vain ajetaan tarpeeksi kovaa. Selitin että aina edes ambulanssi, lääkärit ja lääkkeet eivät pysty auttamaan. Selitin myös, että aina ei tarvitse olla edes vanha ihminen kuollakseen, vaan nuoretkin voivat kuolla. Eikä kukaan osaa sanoa koska me kuolemme. Esimerkiksi ihminen voi kuolla jouduttuaan auton alle. Tästä pääsimmekin sitten hyvänä aasinsiltana kertaamaan sitä miksi aina pitää varoa autoja liikenteessä ja miksi suojatien eteen pitää pysähtyä.

Aikakäsite on myös lapsilla hauska. Vaikka Vilperi aina toteaa, että ihmiset kuolevat sitten vanhoina, mummuina ja vaareina, ei hän osaa (tietenkään) vielä ymmärtää koska ihminen on vanha. Että kuinka kauan siihen menee. Hän totesi nimittäin miehelleni jokunen aika sitten, että isi kuolisi hänen täyttäessään 5 vuotta.

Selitin myös suurin piirtein mitä hautajaisissa tulee tapahtumaan. Siellä voivat ihmiset itkeä, myös minä, mutta sitä ei tarvitse pelätä. Ihmiset ovat vain surullisia ja heillä on ikävä kuollutta ihmistä. Hautajaisissa on arkku, jossa kuollut ihminen on. Olemme ensin kirkossa (jossa täytyy käyttäytyä nätisti) ja sen jälkeen menemme ulos hautausmaalle. Täällä arkku lasketaan maahan kaivettuun isoon kuoppaan. Tähän Vilperi totesi heti: ”Ja sen jälkeen me kirjoitamme siihen kiveen.”. Lisäksi hän halusi tietää muun muassa onko arkku iso ja kuka sen kuopan on kaivanut.

Olemme käyneet yhdessä hautausmaalla viemässä kukkia haudoille, joten tämäkin paikka on tuttu lapsille. Uskon, että hautajaiset menevät hyvin. Tietenkin se on paljon vaadittu noin pieniltä, että he olisivat sekä siunaustilaisuuden että muistotilaisuuden kiltisti paikoillaan. Kunhan vain kirkossa pysyisivät suht paikoillaan ja hiljaa (siellä kun kaikuu niin kivasti). Olemme varautuneet siihen, että mies lähtee lasten kanssa ulos jos tarve niin vaatii.

Oikeastaan vaikeimmaksi asiaksi itse koen sen, miten selittää 3- tai 4-vuotiaalle miten ihminen voi olla samaan aikaan haudattuna maan alle ja taivaassa? Miten sinä asian selittäisit? Kysyin tätä Vilperiltä uudelleen tänään, johon Vilperi vastasi hienosti: ”Ensin ihminen laitetaan sinne maan alle ja sen jälkeen se menee taivaaseen.” Ehkäpä nämä tiedot kuolemasta ovat tarpeeksi tällä hetkellä, toki yritän vastata parhaani mukaan jos ja kun kysymyksiä tulee lisää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s