Matkalla Taaperon kanssa: Rooma osa 1

Kovin monessakaan Euroopan kaupungissa en ole käynyt, onko niitä nyt Lontoo, Tallinna ja Tukholma. Ja tietenkin on näitä lomakohteita, mutta puhun nyt kaupunkikohteista. Mutta yksi kaupunki on vienyt sydämeni. Olen rakastunut Roomaan. Olen käynyt siellä kahteen eri otteeseen ja taas olisi kova hinku päästä lomailemaan. Melkein olin jo matkaa varaamassa syksyksi, mutta päätimme jättää lomailut myöhempään ajankohtaan.

Kuten jo mainitsin, olen ollut Roomassa kaksi kertaa, kummallakin kerralla mukanani on ollut taapero. Ensimmäisen kerran lomailimme Roomassa toukokuussa 2011, Vilperin ollessa 7 kuukauden ikäinen. Toisen kerran, elo-syyskuussa 2012, mukanani oli vajaa 5kk ikäinen Tyllerö. Mieheni on lisäksi käynyt veljeni kanssa Roomassa marraskuussa 2012.

Rooma on mielestäni hyvä paikka matkailla taaperon kanssa. Ihmiset ovat lapsiystävällisiä ja avuliaita. Itse asiassa monessa paikassa lapsesta oli hyötyä. Pääsimme jonon ohi muun muassa museoissa ja turvatarkastuksessa. Kaikkialle ei pääse kuitenkaan rattaiden kanssa, tämä täytyy ottaa huomioon, jos miettii matkaa Roomaan. Meillä oli mukana lisäksi rintareppu. Esimerkiksi Pietarinkirkossa on erikseen vaunuparkki, johon rattaat on jätettävä. Lisäksi Colosseumilla on hankalaa kulkea rattaiden kanssa. Ensimmäisellä kerralla meitä oli mukana neljä aikuista taaperon lisäksi, joten osassa paikoissa me vain kannoimme rattaat kohdissa joissa oli portaita. Näitä paikkoja oli muutamissa kohdissa Vatikaanin museoissa, juurikin Colosseumilla ja Forum Romanumilla. Roomassa on tunnetusti kapeita, mukulakivisiä teitä, joissa luulisi olevan vaikeaa rattaiden kanssa. Meillä oli hieman tukevammat matkarattaat ja pääsimme niillä kyllä joka paikkaan johon oli tarkoituskin. En kokenut tätä ongelmana. Rattaat olivat muutenki todella kätevät, niissä pystyi kuljettamaan vesipulloja, kameroita ynnä muita tavaroita, joita muuten olisi pitänyt kantaa päivä mukanaan.

Itse otin mukaan Suomesta niin vaipat, maidot kuin purkkiruoatkin. Vilperi söi jo soseita, mutta Tyllerön kanssa pärjättiin vain maidolla. Hotellissa pystyi tarvittaessa lämmittämään ruokaa aamiaishuoneessa, vedenkeittimellä sai lämmitettyä vettä tarvittaessa ja ihan pulloveteen sekoitimme maitojauheet. Kaupoissa ja apteekeissa oli kyllä ihan hyvät valikoimat niin vaippoja kuin ruokiakin, mutta kun oli kyse pienistä määristä, katsoin parhaaksi tuoda nämä kotoa. Lisäksi tarjoilimme esimerkiksi banaania välipaloiksi.

Kun kyseessä on vielä taapero, joka jaksaa istua rattaissa / nukkua rattaissa, on hän erinomainen matkaseuralainen. Me olimme valinneet ajankohdat niin, ettei ole vielä kovin hellejakso menossa. Rattaissa on ollut auringonvarjo tai muuten on suojattu suoralta auringonpaisteelta. Meillä ei ole ollut mitään ongelmia taaperoiden kanssa. He ovat kulkeneet päivän mukana. Välillä on vaihdettu vaippaa, syöty tai nukuttu. Ja sitten loppuaika on vain ihasteltu hulinaa ja hurmattu italialaisia.

Seuraavassa annan muutamia vinkkejä paikoista joissa itse olimme tykänneet käydä. Matkaoppaaksi en ala, mutta voin kertoa omia kokemuksia ja vinkkejä kyseisistä kohteista.

PicMonkey Collage1

Colosseum

Colosseum, suuri amfiteatteri antiikin Rooman ajoilta on suosittu matkailukohde. Meidän hotelliimme nähden tämä sijaitsi kaukana, mutta me jopa kävelimme tänne kahtena eri päivänä. Tänne oli pitkät jonot, mutta Roma-passilla pääsi jonon ohi (ja varmaan olisi päässyt myös pelkästään lastenvaunujen kanssa). Aika ahdasta oli ruuhka-aikoina ja vaikeuksia kulkea rattaiden kanssa. Jos ei ole erityisen kiinnostunut arkkitehtuurista on myös upea kohde ihan ulkoapäin. Arkkitehtuurisesti on hyvin kiinnostava ja massiivinen rakennelma.

 

PicMonkey Collage2

Forum Romanum

Forum Romanum ja Palatinus-kukkulat sijaitsevat aivan Colosseumin vieressä. Näihin muistaakseni pystyi ostamaan yhteislipun, jos sekä Colosseum että rauniot kiinnostavat. Forum Romanumin rauniot ovat muinaisen Rooman keskus, jonka ympärille Rooma on rakentunut. Sinänsä paikassa ei ole muuta ihmeellistä kuin erilaisia raunioita ja rakennelmia, mutta jos ne kiinnostavat, kannattaa poiketa. Me kävelimme paikan läpi ihan vain sen takia, kun sinne asti olimme kävelleet. Rattaiden kanssa on vaikeaa liikkua, mutta ei mahdotonta. Palatinus-kukkulat olivat kauniit, vehreät. Korkealta sai kauniita kuvia ympäröivästä alueesta.

 

PicMonkey Collage3

Kirkkoja

Kirkkoja Roomasta löytyy melkeinpä joka kadun kulmasta. Suurin osa on auki yleisölle ainakin osan päivää. Kannattaa rohkeasti käydä tutustumassa. Ulkoapäin vaatimattoman näköiset kirkot ovat henkeäsalpaavan kauniita sisältä. Katot, seinät, jopa lattiat on koristeltu maalauksin tai ikonein. Kirkot ovat myös hyviä paikkoja rauhoittua hetkeksi tai jos haluaa päästä viileään suojaan helteeltä. Muistathan kuitenkin kunnioittaa heidän uskontoaan, ainakin olkapäät olisi soveliasta peittää esimerkiksi huivilla. Itse ihastuin esimerkiksi Trasteveren kaupunginosassa sijaitsevaan Santa Marian kirkkoon.

 

PicMonkey Collage6

Espanjalaiset portaat, Viktor Emanuel II:n monumentti, Fontana di Trevi ja Castel Sant’Angelon silta

Espanjalaiset portaat ovat tunnettu hengailupaikka Roomassa. Tässä on kiva ottaa muutama valokuva muistoksi tai vain istua hetken katselemassa maailman menoa. Käy ihmeessä myös portaiden yläpäässä, siellä sijaitsee Trinita dei Monti-kirkko. Portaiden alapäästä lähtee Via Condotti-niminen muotikatu. Täältä löydät mm. Guccin, Diorin, Hermesin ja Jimmy Choon kaupat. Aivan lähellä on myös Disney Store, joka oli enemmän meidän kukkarolle sopiva kauppa.

Viktor Emanuel II:n monumentti on massiivinen rakennus aivan Piazza Venezian edessä. Tästä en osaa sen enempää kertoa. Kävimme kiipeämässä portaat, mutta sisälle emme menneet. Olisiko siellä ollut joku museo?

Fontana di Trevin suihkulähde on Rooman suurin ja tunnetuin. Itse suihkulähde on pienen pienellä aukiolla talojen välissä. Suihkulähde on itseasiassa palatsin yksi julkisivu. Suihkulähteeseen kuuluu heittää kolikko ja uskomuksen mukaan kolikon heittäjä palaa vielä Roomaan. Kolikko kuuluu heittää selin olkansa yli. Olikos sillä vielä merkitystä kumman olan yli piti heittää? En muista. Jotkut uskovat, että kolikko pitää heittää viimeisenä iltanaan Roomassa.

Castel Sant’Angelon linnoitus ja silta sijaitsevat lähellä Vatikaania. Rakennus on rakennettu hautapaikaksi ja keskiajalla jopa paavit asuivat täällä. Sieltä pääsi jopa tunneleita pitkin Vatikaaniin. Nykyään sisällä on museo. Linnoituksen katolla on arkkienkeli Mikaelin patsas, jonka mukaan linnoitus on saanut nimensä. Tiber-joen yli johtaa silta kohti linnoitusta. Sillan molemmilla puolilla on yhteensä kymmenen patsasta, jotka esittävät enkeleitä ja apostoleja.

 

PicMonkey Collage7

Pantheon

Myös eräs todella mielenkiintoinen kohde on Pantheon. Tämä arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen kohde on rakennettu aikanaan pyhäköksi, nykyisin se on kirkko. Tänne on myös haudattu muun muassa Rafaello. Itse kupoli ja sen alla oleva rotunda ovat pyöreitä. Betonista tehty kupoli on maailman suurin raudoittamaton betonista tehty kupoli. Ylhäällä oleva noin 9-metrinen aukko on Pantheonin ainoa valonlähde.

Koska tästä näyttää tulevan niin pitkä postaus, teen tästä kaksiosaisen jutun. Pysykää siis kuulolla! Osa kaksi julkaistaan pian =)

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Matkalla Taaperon kanssa: Rooma osa 1

  1. Paluuviite: Matkalla Taaperon kanssa; Rooma osa 2 | Kolme pientä porsasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s