Postaussarja: Oma koti kullan kallis. Piha

Kuten varmaan lupailinkin jo aiemmin, nyt tulisi juttua meidän pihasta ja asuinalueesta jossa asumme. (Osa kuvista on keväällä otettuja, niissä näkyy vielä luntakin!)

DSC_0280

DSC_0286

DSC_0285

Asumme kivalla omakotitaloalueella, päättyvän tien päässä. Kouluun on matkaa reilu kilometri ja lasten päiväkotiin noin 1,5km. Kauppaan pitää kylläkin kulkea autolla, lähin pikkukauppa löytyy 2,5km päästä. Täällä käymmekin usein kesäisin pyörällä jätskillä. Naapureissa asuu lapsiperheitä paljon ja heidän kanssaan tulee oltua tekemisissä.

Rakentaessa alueen tarkat määräykset kiusasivat, kun kaikki oli jo päätetty puolestasi. Talon väri, talon paikka, katon väri, materiaalit jne. Mutta nyt kun katselee aluetta valmiina, kaikki tuntuu punoutuvan yhteen. Kovin tarkkoja rakennusvalvonnassa ei kuitenkaan oltu. Meillä esimerkiksi hyväksyttiin aidan tilalla muurikivistä tehdyt altaat.

DSC_0194

Meidän tonttimme sijaitsee alueen kolmannessa osassa. Alue on yhtä pitkää pötköä, jota rakennetaan koko ajan lisää. Alueen läpi menee yksi pitkä katu, josta nämä asuinkadut risteävät molemmille puolille. Meidän jälkeemme on jo rakennettu yksi alue lisää ja tällä hetkellä on viides alue menossa.

Tonttimme on iso, noin 2200m2. Muut alueen tontit ovat 800-1000m2 kokoisia, mutta nämä muutamat rivitalotonteiksi tarkoitetut tontit ovat isompia. Meillä kävi onni kun saimme tämän, vieläpä hyvin kohtuuhintaan. Ja vaikka talomme on isohko, yhdessä tasossa ja lisäksi vielä autotalli-katos vieressä, on lapsilla tilaa juosta pihalla. Meillä on yksi rajanaapuri, mutta emme ole laittaneet tonttien väliin mitään. Ehkä sitten kun alamme käymään toistemme hermoille, istutamme kasvit suojaksi. Nyt lapset saavat vierailla naapuripihassa mielin määrin.

Etupiha ja autokatos on laatoitettu, muuten pihassa on nurmikko. Alue on rajattu muurikivillä, samoilla joista on istutusaltaat rakennettu. Tarkoitus olisi rakentaa vielä ylijääneistä muurikivistä grilli takapihalle.

DSC_0193

DSC_0186

En ole lainkaan puutarhaihmisiä. Niinpä ainoat pysyvät kukkaistutukset meidän pihassamme ovat havuja. Etupihan istutusaltaissa on erilaisia havuja ilostuttamassa meitä sekä ohikulkijoita. Sieltä löytyy muun muassa sinilaakakatajaa, tuiviota, pallotuijaa ja kartiovalkokuusta. Olemme laittaneet altaisiin kankaat ja niiden päälle koristekatetta. Pysyvät rikkaruohot kivasti pois. Kolme jalohortensiaa kuitenkin olen istuttanut takapihalla olevaan altaaseen.
Toki meiltä löytyy marjapensaita ja puita. Niitä olemme tämä keväänä istuttaneet lisää. On hienoa, kun lapset saavat napsia pensaista suoraan marjoja suuhunsa. (Vielä hienompaa olisi, jos he malttaisivat odottaa, että marjat kypsyisivät kunnolla.) Meiltä löytyy siis vadelmia, punaisia ja keltaisia karviaisia, mustaherukoita ja valkoherukka. Lisäksi on kirsikkapuu, luumupuu ja kaksi omenapuuta.

Pienen pieni kasvimaa löytyy lisäksi. Jokunen vuosi sitten YRITIN kasvattaa tässä salaattia, tilliä ym. Viime vuonna oli jopa perunaa, mutta olemme todenneet, että ne eivät oikein kannata meillä. Joten tänä vuonna laitoimme hernettä reilusti, siitä lapsetkin tykkäävät ja yhden nauhan porkkanaa. Loppumaa on mansikkaa. Niitä löytyy nyt noin 30-40 tainta.

DSC_0654

DSC_0655

DSC_0658

Talon takana on iso terassi, joka on kyllä vieläkin niin vaiheessa. Siellä on ikivanha grilli, jota minä en saa koskaan toimimaan, vanhat puiset kalusteet ja lasten leluja. Tarkoitus olisi tänä vuonna ostaa sinne kunnon kalusteet ja muutenkin vähän sisustaa sitä. Haaveilen roikkuvasta löhötuolista.

Pihalla on istutusten lisäksi lasten leikkialue. Mies on rakentanut sinne kiipeilytelineen liukumäkineen ja keinuineen. Alla on pieni hiekkalaatikko. Kesäisin jos vain on kauniita ilmoja, vietämme ulkona todella paljon aikaa. Lapset tykkäävät leikkiä ja touhuta ulkona. Heillä on paljon ulkoleluja: traktoreita, potkulautoja ja mailoja. Lisäksi löytyy pieni maja/leikkimökki. Aina löytyy lisäksi joku muurahainen tai kastemato jota voi hoivata. Paljon puhutut katuliidutkin kuuluvat meidän lasten suosikeihin, samoin perinteiset saippuakuplat. Kun tulee lämpimämpää, ulos asetellaan myös pieni kahluuallas.

DSC_0659

DSC_0189

Miltäs meidän piha vaikuttaa? Mitä lisäisitte? Erityisesti terassille kaivataan vinkkejä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s