Lapsen oikeuksien päivä

Tänään on virallinen lapsen oikeuksien päivä. Oikea YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS) löytyy Unisefin sivuilta. Sopimus on lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Sopimuksen tärkein tavoite on perusoikeuksien: terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille.

Esimerkiksi kohdassa 31 todetaan: ”Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään.” Ajattelin kirjoittaa tästä aiheesta meidän perheessä.

Meidän perheemme vanhimmat lapset eli Vilperi ja Tyllerö ovat päiväkodissa neljänä päivänä viikossa. Pallero viettää vielä aikansa kotona minun kanssani. Tiedän, että moni ajattelee erilailla asiasta. Jos on yhden kanssa kotona, miksi muutkin eivät ole?

Ajattelen näin, että jokaisella lapsella on oikeus leikkiin, mutta myös oikeus saada huomiota ja omia hetkiä vanhemman kanssa. Vilperi aloitti päiväkodin ollessaan vähän vaille 3 vuotta vanha. Hän siis vietti kanssani melkein kolme vuotta kotona, joista ensimmäiset 1,5 vuotta ainoana lapsena. Tänä aikana hän sai huomiota osakseen yllin kyllin, varsinkin ollessaan esikoinen. Sen lisäksi hän siis vietti seuraavat 1,5 vuotta kotona pikkusiskonsa kanssa.

DSC_0668

Päiväkodin aloitus osui Vilperin kanssa aivan oikeaan ajankohtaan. Hän alkoi selvästi kaivata ikäistensä lasten seuraa. Ja vaikka me kotona puuhailimmekin kaikkea yhdessä, kyllä päiväkodin askartelut ovat aivan eri luokkaa. Päiväkodissa osataan ottaa huomioon paremmin jokaisen lapsen kyvyt ja niitä tuetaan ja kehitetään leikein ja askarteluin. Lisäksi Vilperi löysi päiväkodista ensimmäisen oman sydänystävänsä, joka on Vilperille todella tärkeä ihminen.

WP_000796

Tyllerö aloitti hoidon samassa päiväkodissa veljensä kanssa tänä syksynä. Hän oli silloin 2v 5kk vanha. Tyllerö vietti kanssani kotona vuoden sen jälkeen kuin Vilperi meni hoitoon. Tästä ajasta hän sai jakamattoman huomioni neljän kuukauden ajan, kunnes Pallero syntyi.

Myös Tyllerö on hyvin innostunut päiväkodin toiminnasta, varsinkin laululeikit ja musiikkihetket ovat hänelle tärkeitä. Myös Tyllerön puheissa pyörivät ystävät ja kaverit, jotka ovat mielestäni lapsille elintärkeitä.

DSC_0054

Toistaiseksi vietän siis arkeni Palleron kanssa kaksin kotona. Koen sen erittäin tärkeäksi asiaksi. Eikö Pallerolla ole sama oikeus saada vanhemman jakamaton huomio kuin isommilla sisaruksillaan on ollut?

Tiedän, että on sellaisia perheitä, joissa kolmenkin lapsen kotona pitäminen onnistuu. Meidän lapset kuitenkin ovat niin aktiivisia ja tarvitsevat paljon ulkoilua ja aktiviteetteja, että Pallero jäisi väistämättäkin isompien jalkoihin. Hän on mukana isompien leikeissä, mutta häiritsee, kun ei ymmärrä miksi ei saa mennä kaatamaan hienosti rakennettua Lego-tornia. Tai istuu tyytyväisenä keskellä autorataa tai junaradan päällä.

Tällä hetkellä Pallero alkaa kiinnostua kirjoista ja pidän tärkeänä, että saan rauhassa lukea hänen kanssaan niitä vauvakirjoja ja harjoitella sanoja ja ääniä. Isommille sitten taas luen erikseen heidän kirjojaan iltasaduiksi. Molemmille omansa.

DSC_0035

Nyt joku voi miettiä, että mitenkäs nyt sitten isompien oma aika järjestetään? Olemme ottaneet tavaksi, että toinen vanhemmista lähtee esimerkiksi viikonlopuksi mummulaan tai mökille vain toisen lapsen kanssa, joten tällöin molemmat isommat lapset saavat toisen vanhemman huomion ja silloin tehdään kaikkea kivaa mitä lapsi toivoo. Tämä on meillä varsin toimiva tapa.

WP_20140723_17_56_38_Pro__highres

Lopuksi vielä voisin todeta, että vaikka meillä lapset siis saavat paljon virikkeitä päiväkodissa, kotonakin meillä leikitään paljon. On Legot, junaradat, kotileikit. Palapelit, muovailuvahat, värityskirjat ja lautapelit. Ulkona on oma leikkipaikka keinuineen ja liukumäkineen. Käydään metsäretkillä, tehdään majoja sisälle, pyöräillään leikkipuistoon jne. Ja luetaan kirjoja. Käymme myös paljon erilaisissa lapsille suunnatuissa tapahtumissa.

DSC_0654

DSC_0659

Meidän perheessämme siis lapsen oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan toteutuu parhaiten tällä tavalla. Mitä ajatuksia tämä toi teille mieleen? Kuinka teillä taataan lapsille omaa aikaa vanhemman kanssa?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s